Jak předejít diskriminaci v pracovním inzerátu:

V posledních měsících je čím dál častěji skloňována diskriminace v pracovním inzerátu, která preferuje anebo naopak omezuje uchazeče na základě určitých charakteristik, jako je například rasa, pohlaví, orientace, náboženství nebo věk. Pracovní inzerát je v podstatě první kontakt mezi zaměstnavatelem a uchazečem o práci. Dá se říct, že to je vizitka firma, která by měla reflektovat její hodnoty a otevřenost vůči různorodosti.

Diskriminace v inzerátech může mít různé formy. Jaké? Zjistíte ZDE.
Často se v pracovním inzerátu objevuje obrat, který explicitně říká, že hledá „mladé a dynamické lidi“, což může být považováno za diskriminační vůči starším uchazečům. Stejně tak cílení na sociálních sítích jako je Facebook, na základě určitých demografických údajů, může vést k diskriminaci, i když není výslovně uvedeno.

Diskriminace v pracovních inzerátech může mít škodlivé důsledky nejen pro jednotlivce (způsob, jakým je prezentována nabídka zaměstnání), ale i pro společnost jako celek.



Jak předejít diskriminaci v pracovních inzerátech?

  • Omezte se na podstatné kvalifikace: Ve svých inzerátech se zaměřte na požadavky a kvalifikace nezbytné pro vykonávání pracovního místa.

  • Vyhněte se zbytečným omezením na základě osobních charakteristik: Nepožadujte specifický věk, pohlaví nebo etnickou příslušnost. Taková omezení mohou vést k diskriminaci a vyloučení kvalifikovaných uchazečů. Soustřeďte se na schopnost, zkušenost a dovednosti potřebné k práci.

  • Použijte inkluzivní jazyk: Zvolte slova a fráze, které nevytvářejí pocit vyloučení určité skupiny lidí. Například místo „mladý a dynamický“ můžete použít „energický a inovativní“ nebo „motivovaný a kompetentní“

  • Sledujte zákonné požadavky: Před publikací pracovních inzerátů si ověřte platné zákony a předpisy týkající se diskriminace a rovných příležitostí.

  • Sdílejte své úsilí o diverzitu: Uveďte ve svých inzerátech, že vaše společnost hodnotí různorodost a je otevřená všem kvalifikovaným uchazečům.

Je důležité, aby zaměstnavatelé a náboroví pracovníci byli obezřetní a aktivně pracovali na vytváření inkluzivního prostředí, které vítá všechny kvalifikované uchazeče bez ohledu na jejich osobní charakteristiky.

Nediskriminace v pracovních inzerátech není pouze otázkou zákonných požadavků, ale také otázkou etiky a respektu k lidským právům. 

 

© Janča L, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 01.08.2024 přečteno 27x