Jaké jsou možnosti práce pro maminky na MD / RD nebo pro seniory

Maminky malých dětí a senioři jsou dvě odlišné skupiny, které však při hledání práce spojuje hned několik velmi podobných faktorů. Buď jsou v situaci, kdy si potřebují přivydělat, pomoct rodinnému rozpočtu, nebo si pouze finančně přilepšit. Chtějí využít volný čas, být mezi lidmi, přijít na jiné myšlenky a cítit se tak nějak společensky potřebně.

Pracující rodiče

Rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, kteří se rozhodnou využít svůj čas k práci, mají v tomto období dobrou příležitost vyzkoušet si něco nového, možná práci v úplně odlišném oboru, než ve kterém pracovali dříve.

Práce na mateřské a rodičovské dovolené se ale velmi liší. Zatímco na mateřské ženy nesmí 6 týdnů před a 6 týdnů po porodu pracovat vůbec, tak ve zbývajícím čase mohou pracovat pouze u svého bývalého zaměstnavatele například formou výpomoci. Na rodičovské, která aktuálně může trvat až do 4 let dítěte, je pak volba práce čistě na jejich uvážení. Výše výdělku nijak neovlivní pobírání rodičovského příspěvku. V tomto období tedy přichází právě zmiňovaná šance vyzkoušet práci, po které třeba odjakživa pokukovaly, nebo prostě jen sbírat zkušenosti pro budoucí zaměstnání.

Většina matek se snaží hledat práci buď na částečný úvazek nebo s maximální možnou flexibilitou. S těmito požadavky se jim nejčastěji nabízí pozice jako úklid – ať už úklidy rodinných domů, úklid ve firmách, kancelářích apod, jelikož zde bývá práce obvykle nabízena na konkrétní 1-2 dny v týdnu a na určitý počet hodin. Což je pro rodiče velká výhoda a je snazší si tento čas pro práci vyčlenit a přitom zajistit péči o dítě.

Další pozice, které maminky často vyhledávají, jsou různé práce z domu. Patří sem všechny skupiny MLM prodejů (multi level marketing), různorodé ruční práce, nebo třeba i doručování letáků. Nutno podotknout, že zrovna v těchto oblastech je však výše výdělku závislá na maximálním úsilí a ne vždy se očekávání setká s realitou. Také podobné práci nabízí spousta podvodníků a je třeba velká ostražitost při odpovídání na práci z domova. Více informací naleznete v našem starším článku ZDE

V neposlední řadě je možné prostě jen bývalého zaměstnavatele požádat o práci na zkrácený úvazek, anebo dohodu o provedení práce. Můžete buď zkusit požádat o stejnou pozici na kratší úvazek anebo dát šanci novým poznatkům. A pokud se setkáte s podporou rodiny v péči o dítě, hranicím se meze rozhodně nekladou.

Senioři a práce

Senioři jsou lidé, kteří oficiálně nastoupili do starobního důchodu. Nutno podotknout, že věk odchodu do důchodu se neustále mění a ze statistik vyplývá, že čím dál tím více lidí nad 65 let se snaží být pro společnost užitečná a nějakou variantu práce si hledá.

Vše samozřejmě záleží na tom, jak se daný člověk cítí, jaký je jeho zdravotní stav, v jakém oboru celý život pracoval a co vše je schopen zvládnout. Každopádně právě pro přivýdělek, vyplnění volného času a udržení si zdravého postoje k životu je i práce v tomto požehnaném věku velmi přínosná.

Senioři, kteří se rozhodnou s nástupem do důchodu zůstat v nějakém pracovním poměru, však nárok na státní příspěvky neztrácí. Mohou pobírat důchod například poloviční, částečný anebo dokonce získat slevu na poplatníka. Tohle jsou ale věci, které vám správně poradí každá/ý šikovná účetní.

Nejčastější pracovní nabídky, o které se senioři uchází, jsou zkrácené úvazky v původním zaměstnání. Velké množství firem, které tyto pozice na částečné úvazky nabízí, jsou různé bezpečností agentury, úklidové firmy, obchody, trafiky, nebo jednotlivci hledající služby (chůva, péče o pozemek / zahradu, údržbářské práce apod.)

Další z variant pracovní náplně pro seniory je začít podnikat. Pokud na to máte povahu, chuť, nápady a hlavně finance, proč si nezkusit pořídit třeba malou kavárnu? Proč nezkusit vyrábět něco, co vás celý život bavilo? Proč si nezaložit malý podnik v odvětví, které je vám blízké? Jestli máte kolem sebe lidi, kteří vás podpoří, pomohou a kterým třeba podnik jednou předáte, je to nejlepší způsob jak se zapojit do práce, ale jen v míře, která je pro vás příjemná a vyhovující.

Pokud vám záleží více na kontaktu s lidmi než na výši přivýdělku, je možné věnovat se činnostem spojeným s dobrovolnictvím. Patří sem například práce v domovech pro seniory, práce v dětských domovech, útulcích a podobných organizacích, které úplně nedisponují velkými finančními prostředky, ale každého, kdo s chutí přijde pomoct, přivítají s otevřenou náručí. I zde můžete najít to, co vás bude naplňovat.


Na závěr je nutné dodat, že jak maminky, tak i seniory, kteří se rozhodnou jít pracovat, nebo v práci ještě chvíli zůstat, je nutné podpořit a přizpůsobit tak možnosti práce právě na zkrácené úvazky, formou homeoffice apod. Tito lidé totiž pracovat nemusí. Mohou si užívat radost s dětmi, mohou celé dny chodit od ničeho k ničemu, nebo si užívat zasloužený klid v důchodu. Oni ale pracovat chtějí. A bude lepší pracovní výkony podávat někdo, kdo nemusí, ale chce anebo někdo, kdo musí, ale nechce se mu? 


Jednoduše - když chceš, tak to dokážešProto se nebojte zkusit najít práci, ať už při malých dětech nebo v důchodu. Pokud cítíte, že je to tak správně, že na to máte energii, chuť a dá vám to víc než vezme, jděte do toho!

© Klára Kalová, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 24.07.2024 přečteno 72x